Technika Pomodoro, czyli skuteczny sposób na efektywną pracę

Spis Treści:

Czym jest technika Pomodoro?

Technika Pomodoro to sposób na efektywne zarządzanie czasem, które przekłada się na zwiększenie wydajności, a przez to również jakości i skuteczności wykonywanych działań.

Nazwa tej kulinarnie brzmiącej techniki pochodzi właśnie z kuchni. Stanowi swoisty ukłon w stronę minutnika w kształcie pomidora, którego używał jej twórca – Francesco Cirillo – podczas opracowywania szczegółów metody.

Głównym założeniem techniki Pomodoro jest stwierdzenie, że regularne, częste przerwy w pracy korzystnie wpływają na mobilność psychiczną człowieka.

Podstawowe zasady metody Pomodoro

Na technikę Pomodoro składa się sześć kluczowych zasad. Pierwszą z nich jest stworzenie klarownej listy zadań, które chcemy lub musimy wykonać w najbliższym czasie. W pierwszej kolejności warto zaplanować wykonanie najpilniejszych lub najtrudniejszych prac.

Kolejnym krokiem jest ustawienie czasomierza na 25 minut i wyłączenie wszelkich rozproszeń, które mogłyby przeszkodzić w wykonaniu zadania lub znacząco je opóźnić. Jeżeli w trakcie 25-minutowego bloku pracy przypomnimy sobie o innym, ważnym zadaniu, powinniśmy jedynie zapisać je w zeszycie czy na komputerze, a następnie niezwłocznie wrócić do wykonywania zaplanowanych czynności.

Kiedy po 25 minutach pracy nasz budzik zadzwoni, zostawiamy obowiązki i robimy sobie około pięciominutową przerwę. W tym czasie najlepiej jest nie patrzeć w ekran komputera, telewizora ani telefonu, rozprostować nogi i kręgosłup, a także skierować myśli na inny, luźny tor.

Po pięciu minutach możemy rozpocząć następny cykl pracy, czyli kolejne Pomodoro. Po wykonaniu czterech cykli z rzędu należy nam się dłuższa przerwa, trwająca od 15 do 30 minut.

Pomodoro w praktyce – co jeszcze warto wiedzieć?

Technika Pomodoro to stosunkowo prosta metoda, która pozwala na zwiększenie skupienia, a co za tym idzie także efektywności wykonywanych zadań. Warto jednak dowiedzieć się o niej jak najwięcej, aby odpowiednio korzystać z jej walorów.

Metoda ta skupia się na maksymalnym wyciszeniu i wyeliminowaniu rozproszeń, tymczasem dla wielu osób poznających technikę już sama jej nazwa może prowadzić do dużego zachwiania skupienia.

Z pewnością spory procent nowicjuszy, zamiast wypróbować technikę z użyciem najprostszych narzędzi, spędzi kolejnych 40 minut na znalezieniu odpowiedniego timera w kształcie pomidora i zamówieniu go. Tego właśnie powinniśmy unikać – już samo zapoznanie się ze szczegółami i praktycznymi aspektami techniki może być naszym pierwszym celem.

W początkowym etapie wypróbowywania tej metody wystarczy nam kartka papieru, długopis oraz tradycyjny budzik lub minutnik w telefonie. Znalezienie innych narzędzi możemy odłożyć na później.

W metodzie Pomodoro istotny jest każdy z etapów. Nie należy więc bagatelizować chociażby tworzenia listy zadań. Warto poświęcić temu odpowiednią dawkę swojej uwagi, aby zapisać wszystkie najważniejsze zadania i cele. W ten sposób unikniemy konieczności późniejszego uzupełniania listy, które stanowić może niemałe rozproszenie.

Korzyści płynące ze stosowania tej techniki

Metoda Pomodoro pozwala na zaplanowanie wszystkich zadań, które czekają na nas w danym dniu, jak również określenie stopnia ich ważności. W ten sposób możemy uniknąć sytuacji, w której pod koniec dnia pracy nagle przypomnimy sobie o zaległym projekcie czy spotkaniu.

Samo tworzenie przejrzystej listy zadań pozwala na regularne zwiększanie poziomu satysfakcji z pracy. Kiedy skreślamy kolejny osiągnięty cel, z dumą przechodzimy do następnego, robiąc sobie tym samym prezent w postaci poczucia małego sukcesu.

Technika pozwala skupić się na konkretnym, ustalonym zadaniu, co więcej tworzy swoisty system motywacyjny. Korzystając z niej, wiemy bowiem, że za 25, 15 czy 10 minut będziemy mogli na chwilę oderwać się od obowiązków, zrobić sobie kawę, zadzwonić do bliskiej osoby czy pobawić się z psem.

Podsumowanie

  • Pomodoro to technika mająca na celu zwiększenie efektywności pracy. Została stworzona Francesco Cirillo, w latach 80 XX wieku.
  • Technika opiera się na tworzeniu regularnych cykli pracy i krótkich przerw.
  • Jej nazwa wywodzi się od kuchennego timera w kształcie pomidora.

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5

Ewa Kunysz

Z zawodu filolog polski i fotograf. Chętnie podejmuje wymagające wyzwania copywriterskie, twierdząc, że każdy kolejny temat jest możliwością odkrycia czegoś nowego. Dobrze odnajduje się zarówno w obszernych artykułach eksperckich, jak i krótkich wpisach na potrzeby mediów społecznościowych. Docenia rzetelną pracę słowem, jak również jego humorystyczną odsłonę. Prywatnie posiadaczka dwóch psów rasy Amstaff oraz miłośniczka fotografii i sztuk walki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Baza Wiedzy

Ostatnio na blogu

12.08.2022 Copywriting
11.08.2022 Copywriting
10.08.2022 Social Media
09.08.2022 Porady i Ciekawostki
08.08.2022 Porady i Ciekawostki
05.08.2022 Pozycjonowanie
04.08.2022 Porady i Ciekawostki
03.08.2022 Porady i Ciekawostki
02.08.2022 Marketing

Profesjonalne teksty biznesowe

Darmowa wycena

Zbuduj karierę z Content Writer

Sprawdź oferty pracy

Praktyczny
kurs
copywritingu